Ostatnio wspominaliśmy Wam trochę o chmielu, tym razem będzie więcej o wodzie. I nie tylko o tej, którą wykorzystujemy do produkcji naszego piwa, ale o wodzie ogólnie.
Piwo składa się z trzech podstawowych składników: słodu jęczmiennego, chmielu i oczywiście wody. Okazuje się, że trzeci z ww. substratów jest najważniejszy, gdyż stanowi ponad 90% złotego trunku. Dlatego też jest niezwykle ważne, aby zadbać o jego jakość i właściwości. W tym miejscu warto przytoczyć historię piwa Pilsner Urugell. Stało się ono hitem min. dzięki zastosowaniu wody o odpowiednich właściwościach. Dzisiaj wiemy, że Czesi z Pilzna wykorzystali do jego produkcji wodę „miękką”. A o co w tym dokładnie chodzi?
Trochę teorii.
Woda może być MIĘKKA lub TWARDA. Te pojęcia związane są z jej twardością, czyli zawartością wapnia i magnezu. Okazuje się, że woda z niewielką ilością tych pierwiastków świetnie realizuje się w piwach jasnych, z kolei piwa ciemne lubują się w otoczeniu jonów Ca2+ i Mg2+.
Kolejnym istotnym parametrem jest pH wody, które powinno mieścić się w granicach 7.5 – 7.7, które w trakcie zacierania obniża się do 5.4 – 5.8, co jest wartością pożądaną. Jeśli nie spełnimy tego kryterium, możemy znacznie namieszać w trakcie procesu zacierania. Z kolei niedopracowane zacieranie, bezpośrednio przekłada się na pracę drożdży w trakcie fermentacji.
Woda w naszym piwie.
Pomysł z wykorzystaniem specjalnej wody nie zrodził się przypadkowo. Pewnego razu zrobiliśmy eksperyment: to samo piwo, ta sama receptura, taki sam proces. Różnica była dosłownie jedna: woda. Do pierwszej partii wykorzystaliśmy wodę z naszego źródła. Kolejna zawierała wodę z pobliskiego wodociągu. Efekt był następujący: zakochaliśmy się w piwie wyprodukowanym na naszej wodzie.
Wykorzystywana przez nas woda jest zbadana pod kątem mikrobiologicznym i fizykochemicznym. Oczywiście przed trafieniem do produkcji jest ona uzdatniania. Natomiast nie jest w żaden sposób modyfikowana pod kątem chemicznym. Nie chcemy jej modyfikować, gdyż właśnie w jej naturalności dopatrujemy się ogromnego potencjału.
W tym miejscu chcemy dodać, że specjalnie pod uzyskane parametry naszej wody przygotowujemy receptury naszych piw, co stanowi o ich wyjątkowości. Wierzymy, że ten potencjał zostanie również zauważony przez Was, wraz z pierwszym łykiem naszego piwa.