Zapraszamy was do pierwszej części artykułu poświęconego zakładaniu hodowli chmielu. Podczas tej serii będziecie mieli możliwość poznania wszystkich szczegółów związanych z wymaganiami niezbędnymi do prowadzenia własnej przydomowej uprawy. Postaramy się nie powielać treści, które możecie znaleźć w internecie, natomiast będziemy dołączać wiele ciekawych źródeł, skąd my czerpaliśmy wiedzę na ten temat i które mogą się Wam przydać przy Waszej własnej uprawie. Jeżeli jesteście zainteresowani podstawami dotyczącymi chmielu, to odsyłam Was do bardzo merytorycznego artykułu, który w dużym stopniu wyczerpuje temat [link].

DLACZEGO CHMIEL?

W naszych głowach ten pomysł pojawił się już jakiś czas temu, więc długo nie czekając, zajęliśmy się organizacją tego przedsięwzięcia. Do rozpoczęcia motywowało nas kilka rzeczy. Pierwszą z nich jest chęć podnoszenia jakości naszych produktów oraz uczenia się i poszerzania swojej wiedzy ze wszystkich obszarów, które wiążą się z produkcją piwa. Stosujemy się tutaj do popularnego modelu, według którego najlepszą szkołą jest doświadczenie. Kolejnym faktem, który pomógł nam podjąć decyzję o rozpoczęciu hodowli, było obniżenie kosztów produkcji. Chmiel jest stosunkowo drogim surowcem, którego przy obecnym wybiciu zużywamy od 300 do nawet 700 gram w zależności o stylu warzonego piwa. Poniżej znajduje się analiza kosztów przeprowadzona dla stylu India Pale Ale, która obrazuje wpływ chmielu na całkowity koszt produkcji:

Wykres 1. Udział chmielu w całkowitym koszcie surowców.

Udział chmielu (z pominięciem wody) w ogólnej ilości surowców wykorzystywanych podczas warzenia piwa to około 2%. Mimo tego generuje wysokie koszty, w związku z tym zasadne jest podjęcie kroków w celu minimalizacji wpływu chmielu na całkowity koszt produkcji.

Kolejną motywacją była sama historia chmielu, który towarzyszy browarnikom od początków warzenia piwa. Przez wielu nazywany złotem piwowarów, z czym bezwzględnie się zgadzamy, ponieważ dzięki niemu piwo nabiera wyjątkowego aromatu i charakterystycznej goryczki. Chmiel najczęściej dodawany podczas gotowania nadaje brzeczce zarówno aromat, jak i goryczkę. Często stosuje się również chmielenie na zimno, które polega na dodaniu chmielu podczas procesu fermentacji. Ten zabieg nie podnosi samej goryczki, natomiast zmienia jej odczucie na bardziej intensywne oraz znacząco poprawia aromat.

LOKALIZACJA

Jednym z kluczowych aspektów podczas planowania uprawy chmielu jest lokalizacja. To, gdzie zasadzimy rośliny będzie skutkowało wielkością plonów, które w przyszłości zbierzemy. Średnio z 1 krzaka można uzyskać około 500g suchej szyszki. Nasza uprawa znajduje się w województwie małopolskim. Jest to teren górzysty, jednak gleba ma stosunkowo dobre parametry. Mimo tego konieczne będzie odpowiednie dostosowanie parametrów ziemi, aby zmaksymalizować zbiory i zapewnić roślinom odpowiedni wzrost i rozwój. Chmiel jest to roślina, która rośnie bardzo szybko, dlatego też niezbędne jest odpowiednie nasłonecznienie oraz dostarczenie dużej ilości wody.

W kolejnej części przyjrzymy się dokładniej parametrom gleby oraz powiemy nieco więcej o organizacji samej uprawy chmielu.